Bestelinformatie
Gebonden |
|
uitgever | Atlas |
Verschenen in 2000 - Twee Leidse studenten, de ene 25 jaar, de ander 21, besluiten in de zomer van 1823 een Grand Tour te maken. Niet een door Europa, de traditionele reis waarmee gegoede jongelingen hun opleiding afsloten, maar te voet door Nederland, dat pas in 1795 officieel één natie was geworden.
Beide jongeheren hielden een verslag van de reis bij; dat van de vrijwel onbekende Dirk van Hogendorp werd nooit gepubliceerd, dat van de populaire schrijver Jacob van Lennep verscheen na zijn dood. Voor Lopen met Van Lennep werd die laatste tekst door Marita Mathijsen hertaald; samen met Geert Mak verzorgde zij inleiding en nawoord.
Door de ogen van Van Lennep beleven we het Nederland van die tijd, van Amsterdam tot Arnhem, van Molkwerum tot een stukje Brabant. Het zijn echt studenten in wier kielzog we verkeren: ze maken plezier, flirten en drinken bij tijd en wijle meer dan verstandig is. Maar ondertussen weet Van Lennep met zijn trefzekere pen een prachtig beeld te schetsen van het Nederland van toen met zijn strakke sociale verhoudingen, de verschillen in welvaart en de hier en daar voorzichtig opkomende industrie.
In Ooggetuigen van de vaderlandse geschiedenis nam Mak al een fragment uit Van Lenneps reisverslag op. Dat hij zijn negentiende-eeuwse collega als een voorbeeld beschouwt, is niet moeilijk te begrijpen: Van Lennep is een sierlijk formulerende, scherpzinnige gids die je het gevoel geeft dat je in zijn voetspoor meereist – zonder dat je daarvoor ook maar uit je stoel hoeft op te staan.
Lopen met Van Lennep verscheen naar aanleiding van de televisieserie De zomer van 1823 waarin Geert Mak met regisseur Theo Uittenbogaard in de zomer van 2000 de voetreis maakt die de vrienden Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp in de zomer van 1823 maakten.