De levens van Jan Six
De levens van Jan Six - Een familiegeschiedenis.
Onze geschiedenis tastbaarder dan ooit
Dit is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen.
Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon altijd weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties, door vier eeuwen heen, over kleine en grote zaken – zelfs met George Washington – in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe. De levens van Jan Six is het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.
Download hier het inkijkbestand of bekijk de volgende beelden:
Quotes uit de pers
‘Met oog voor detail en sfeer sleurt het je door de eeuwen en de geschiedenis heen’- Rob Hartmans in NRC Handelsblad
´Dit is een geweldig boek!´ - Matthijs van Nieuwkerk in DWDD
Een prachtboek over traditie, rijkdom, kunst en grandeur. - Heleen Spanjaard in Margriet
´Het beroemde patriciërsgeslacht Six is door Geert Mak springlevend neergezet. (…) Mak gebruikt sterke stijlmiddelen om zijn snel afgeleide 21ste-eeuwse lezer bij de les te houden. Steeds weer keert hij terug naar het heden, zijn fascinerend zoektocht in dat grote, volle huis., zijn innerlijke dialogen met al die voormalige bewoners. Steeds weer lopen we door de Amsterdamse binnenstad, een grachten- en stratenplan waarin nog weinig is veranderd. We zijn erbij.****´ - Aleid Truijsens in de Volkskrant
´Een waar kunststukje , dit boek.´ - Paul van der Steen in Trouw
Overtuigend, prachtig, dramatisch. - Jos Palm, OVT
Een fascinerende mentaliteitsgeschiedenis. - Knack.be
De levens van Jan Six is ook verschenen in de Engelse taal.